Politik

Anak bekas Menteri Besar Kedah sertai UMNO

JERAI – Anak kepada bekas Menteri Besar, Allahyarham Tan Sri Azizan Abdul Razak, Ahmad Faiq, 31, mengumumkan menyertai UMNO hari ini.

Ahmad Faiq yang merupakan seorang peguam dan menjadi ahli Pas sejak berusia 18 tahun berkata, dia membuat keputusan untuk menyertai UMNO setelah mendapat restu daripada ibunya, Tok Puan Faekah Sheikh Hamzah.

“Saya telah memohon pandangan daripada ibu sebelum membuat keputusan menyertai mana-mana parti, ibu saya kata, sertailah parti apa sekalipun jangan PAN, sebab PAN lawan ayah saya dulu.

“Ibu saya kata itu hak saya untuk pilih parti mana pun, kalau DAP datang lebih awal pun saya boleh masuk DAP tetapi yang datang secara baik adalah Barisan Nasional (BN),” katanya ketika ditemui selepas majlis perhimpunan jentera pilihan raya BN Parlimen Jerai di sini hari ini.

Yang turut hadir penyandang kerusi Parlimen Jerai, Datuk Seri Jamil Khir Baharom, calon Dewan Undangan Negeri (DUN) Guar Chempedak, Datuk Dr. Ku Abd. Rahman Ku Ismail dan calon DUN Sungai Limau, Datuk Norma Awang.

Azizan merupakan Pesuruhjaya Pas Kedah yang memimpin parti itu pada Pilihan Raya Umum Ke-12 (PRU-12) sehingga membolehkan pakatan rakyat ketika itu merampas Kedah daripada BN.

Menurut Ahmad Faiq sehingga kini ibunya tidak dapat menerima PAN yang telah melontarkan pelbagai kritikan terhadap ayahnya.

Dalam pada itu, anak ketujuh daripada lapan beradik itu berkata, sebelum membuat keputusan menyertai UMNO dia pernah bergaul dengan parti lain antaranya Pas, PAN dan PKR.

“Saya cakap terus terang, saya pernah berkawan dengan orang Pas, PAN dan PKR.

“Bila campur semua orang saya nampak kalau nak tolong orang melalui BN sahaja yang boleh,” katanya.

Sementara itu, katanya, dia juga tidak kisah mengenai tohmahan mana-mana pihak yang mengaitkan keputusan itu dengan ‘dedak’.

“Saya sertai UMNO atas hak saya di negara demokrasi, katalah apa sahaja pun,” katanya. – UTUSAN ONLINE

Leave a Reply