Politik

Hanya Mesyuarat MT UMNO boleh pecat ahli

KUALA LUMPUR: Pemecatan ahli UMNO hanya boleh diputuskan Mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) parti.

Ketua Penerangan UMNO, Tan Sri Annuar Musa, berkata ahli tidak boleh dipecat oleh Pengerusi Badan Perhubungan Negeri atau mana-mana pemimpin peringkat Bahagian atau ibu pejabat.

“Berdasarkan Perlembagaan UMNO, mereka yang disabit kesalahan atau melanggar disiplin parti hanya boleh boleh dipecat jika mendapat kelulusan mesyuarat MT UMNO,” katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas tindakan Badan Perhubungan UMNO Perlis memecat keahlian Menteri Besar Perlis, Datuk Seri Azlan Man.

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Perlis, Datuk Seri Dr Shahidan Kassim, mengumumkan pemecatan Azlan dalam satu sidang media selepas Mesyuarat Perhubungan UMNO Perlis di ibu pejabat Barisan Nasional (BN), hari ini.

Shahidan dilaporkan berkata, keputusan pemecatan itu diputuskan sebulat suara UMNO Perlis yang mendapati Azlan tidak mengikut keputusan UMNO dan BN negeri mengenai pelantikan Menteri Besar.

Baca: Tidak setuju lantikan MB, BN Perlis pecat Azlan Man serta-merta

Sebelum ini, Shahidan mengumumkan nama ADUN Tambun Tulang, Datuk Ismail Kassim, yang juga adiknya sebagai calon Menteri Besar.

Pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14), BN memenangi 10 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN), PH tiga kerusi dan PAS dua kerusi.

Leave a Reply