Politik

Dr Ahmad Samsuri sah MB Terengganu baharu

KUALA TERENGGANU – Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Rhu Rendang, Prof. Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar, 48, mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Terengganu Ke-15 di Istana Syarqiyyah, di sini malam ini.

Istiadat mengangkat sumpah jawatan dan menerima watikah pelantikan itu berlangsung di hadapan Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin kira-kira pukul 9 malam tadi.

Ahmad Samsuri, berkelulusan Doktor Falsafah Aeroengine Ignition and Combustion High Altitude Engine Failure dari Universiti of Leeds, United Kingdom merupakan Setiausaha Politik kepada Presiden Pas dan Ketua Pengarah Pilihan Raya Pas Pusat.

Beliau yang berasal dari Besut merupakan pakar aeroangkasa dan sering menjadi rujukan semasa kes kehilangan pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370.

Beliau yang pertama kali bertanding mengambil alih sebagai calon bagi kerusi Ru Rendang daripada Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang hanya mempertahankan kerusi Parlimen Marang kali ini.

Dalam PRU-14 semalam, Pas menguasai Terengganu apabila memperoleh sebanyak 22 daripada 32 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang dipertandingkan.

BN yang dalam PRU lalu meraih 17 kerusi hanya mampu bertahan di lapan kerusi.

Istiadat mengangkat sumpah jawatan dan menerima watikah pelantikan itu turut melibat 10 anggota Exco kerajaan negeri Terengganu.

Berikut barisan anggota Exco Terengganu yang baharu:

Menteri Besar
Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar

Ahli Exco
Satiful Bahari Mamat
Dr. Alias Razak
Mohd. Nor Hamzah
Dr. Azman Ibrahim
Datuk Tengku Hassan Tengku Omar
Ariffin Deraman
Hanafiah Mat
Wan Sukairi Wan Abdullah
Dr. Mamad Puteh
Mohd. Nurkhuzaini Ab. Rahman

Leave a Reply