Politik

Tun M Menteri Pelajaran, Wan Azizah Menteri Hal Ehwal Wanita dan Kebajikan

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini mengumumkan beliau akan memegang portfolio menteri pelajaran dalam kabinet baru kerajaan.

“Saya ambil alih portfolio pendidikan kerana saya fikir ramai orang tidak berpendidikan di negara ini, jadi saya fikir saya akan beri tumpuan saya.

“Selain itu, saya fikir cara pengajaran kita sudah ketinggalan zaman.

“Hari ini dengan komputer dan peralatan lain, kita harus mencipta cara pengajaran baru,” katanya.

Beliau juga menamakan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail diberikan portfolio menteri hal ehwal wanita dan kebajikan.

“Kami akan cuba mendapatkan 13 menteri mengangkat sumpah pada Isnin (21 Mei) jika Istana berkenan,” kata Mahathir pada sidang akhbar selepas mesyuarat majlis presiden Pakatan Harapan di ibu pejabat PPBM di Petaling Jaya.

Pada 12 Mei lalu, Mahathir mengumumkan pelantikan tiga jawatan kementerian yang paling kanan.

Mereka ialah Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng sebagai menteri kewangan, Presiden PAN Mohamad Sabu diberi tanggungjawab sebagai menteri pertahanan, manakala Tan Sri Muhyiddin Yassin bertanggungjawab untuk Kementerian Dalam Negeri.

Mahathir berkata lapan lagi anggota teras Kabinet akan dibahagikan sama rata antara parti-parti dalam Pakatan Harapan – yang bermaksud dua jawatan untuk setiap parti.

“Ini tidak mewakili kekuatan setiap parti. Ada yang akan dapat lebih, ada yang kurang. Pada peringkat ini, kita tidak mengambil kira kekuatan parti-parti, tetapi kita akan berbuat demikian apabila kita melantik menteri-menteri lain sehingga menjadi 25 orang,” katanya.

Ditanya mengapa kelewatan menamakan jemaah menteri, Dr Mahathir berkata terdapat empat parti dalam gabungan itu dan masing-masing mempunyai tuntutan mereka.

Beliau menambah bahawa mereka perlu memastikan setiap calon untuk setiap kementerian harus bersesuaian.

“Kami akan mengumumkannya esok (Jumaat) jika saya sempat, jika tidak, kita mungkin perlu tangguhkan (pengumuman),” katanya.

Leave a Reply